chiara-160x122.jpg

Ord att leva
 2019 juni

 "Men ni skall få kraft när den heliga anden kommer över er, och ni skall vittna om mig"

(Apg 1:8)

Läs mer...

Pilgrimsfärd från Kamerun till Rom i nådens och tacksamhetens tecken

19-28 september 2016<

Delegationen på 40 personer anlände till Rom, med 9 Fon – inhemska kungar från Bangwafolket i sydvästra delen av Kamerun (Fon-Fontem, Fon-Nwametwaw, Fon-Nwangong, Fon-Esoh Attah, Fon-Akum, Fon-Nkar, Fon-Bamenda och Fon-Douala) – tillsammans med Mafuas (drottningar), två borgmästare och andra dignitärer. De deltog i påvens allmänna audiens onsdag den 21 september 2016.

Syftet med resan var dels att få fira barmhärtighetens jubelår med påve Franciskus, dels att tacka Gud för att det var 50 år sedan Bangwafolket och Focolarerörelsen först träffades i Fontem.

De gästar Focolarerörelsen på sin resa genom Italien, och kommer att besöka Trento, där Chiara Lubich föddes 1920, Loppiano nära Florens där den första focolarebyn finns, och Rocca di Papa nära Rom där rörelsens styrelse sitter.

 

Historian om Focolarerörelsen och Bangwafolket är sammanlänkade sedan i början av 60-talet, när Msgr. Peters, biskop i Buea, tog sig an Bangwafolkets vädjan om hjälp med de tropiska sjukdomarna som förorsakade 90% barnadödlighet.
Idag har sjukdomarna nästan helt försvunnit, tack vara sjukhuset (film här) som Focolare byggde, och nu har poliklinik, laboratorium, många avdelningar – kirurgi, intern medicin, barn, infektionssjukdomar – som ger vård åt en stor region. Det senaste tillskottet i utrustning, en ambulans, kom i augusti.

Det finns även en skola och förskola, ett kraftverk, en snickeriverkstad mm. Allt är med på deras vackra hemsida (http://focolare-fontem.org/, på engelska).

Bandet mellan Fontem och rörelsen i Sverige har förblivit starkt, med Helge Lockner och Ursula Sundström som jobbar på sjukhuset, och flera andra som har gjort besök, eller bidrar med sina resurser.

Källa: pressmeddelande (på engelska)
Läs även om resan på Focolarerörelsens internationella hemsida: ett jubileum, resplan

Copyright © 2015 Focolarerörelsen i Sverige - All Rights Reserved.