chiara-160x122.jpg

Ord att leva
 2019 juni

 "Men ni skall få kraft när den heliga anden kommer över er, och ni skall vittna om mig"

(Apg 1:8)

Läs mer...

Påven som kom ner på jorden,
och nu även till Sverige *

En särskild blick på evenemanget den 31 oktober 2016

Påvens besök är på allas läppar nu. Man skulle nästan glömma anledningen till hans besök, att högtidlighålla reformationen. Men det får vi ta upp annanstans, till exempel på våra studiedagar i Stockholm (den första var den 8 oktober, välkomna på den andra den 12 november, se vår almanacka här på hemsidan).

Jag urskiljer tre typer av texter om evenemanget på nätet: tekniska, positiva och negativa. All teknisk information, som tidpunkter, ställen och programmet hittar man på flera platser:

De flesta andra texter berättar positivt om händelsen, och vi är gärna med att sprida detta ”glada budskap”. Det här är bara ett axplock, det finns ännu mycket mer:

Däremot finns också texter av dem som är emot påvens besök, emot påve Franciskus eller emot ekumeniken. Kanske intresserar det inte dig, eller tycker du att de är ytliga. Ändå tror jag det är viktigt att lyssna på dem, inte minst med hänsyn till den kristna hållningen att älska sin "fiende". Dessutom kan någon ha något viktigt att berätta för oss. Och här kommer vi in på dialogen, den särskilda dialogen när vi lyssnar på någon som vi inte håller med på, och försöker förstå honom eller henne. Att öva oss på denne är en viktig händelse, som bygger upp enheten mer än mycket annat.

Patrick van Bladel

(* efter boken ”Påven som kom ner på jorden” av Kristina Kappelin, 2016 Brombergs)

Copyright © 2015 Focolarerörelsen i Sverige - All Rights Reserved.