chiara-160x122.jpg

Ord att leva
 2019 juni

 "Men ni skall få kraft när den heliga anden kommer över er, och ni skall vittna om mig"

(Apg 1:8)

Läs mer...

Arkiv Ord att leva

Ord att leva - november 2017

“Den som är störst bland er skall vara de andras tjänare.” (Mat 23:11)

Jesus talade till folkmängden som följde honom. Han förkunnade en ny livsstil för dem som ville vara hans lärjungar, en livsstil som ”går mot strömmen” jämfört med den allmänna mentaliteten.[1]

På hans tid, likaväl som nu, var det lätt att hålla moralpredikningar och sedan inte leva konsekvent med det man sa. Man ville gärna få egna fördelar och utnyttja andra för att komma sig upp i samhället. 

Jesus begär något helt annat av de sina. Här finns en motsatt logik i relationerna med andra, den som han själv levt efter:

 

“Den som är störst bland er skall vara de andras tjänare.”

 

Vid ett tillfälle träffade Chiara Lubich några personer som undrade hur man kan leva evangeliet, och hon delade sin andliga erfarenhet med dem:

”Vi ska alltid ha blicken fäst på den ende Fadern till många barn. Sedan ska vi betrakta alla människor som barn av en enda Fader… Jesus, vår förebild, lärde oss två ting, som är ett och samma: att vara barn till en enda Fader och att vara syskon till varandra… Alltså kallar Gud oss till universellt syskonskap.”

Detta är det nya: att älska alla så som Jesus gjorde, för alla – jag, du, varje människa här på jorden – är Guds barn, alltid älskade och efterlängtade av honom.

Så upptäcker vi att medmänniskan som vi ska älska konkret, också med musklerna, är var och en av de människor som vi möter dagligen. Det är vår pappa, vår svärmor, vårt barn, också det trotsiga. Det är fängelsekunden, tiggaren och personen med funktionsnedsättning, det är vår chef och städaren, det är vår partikamrat och den som har annan politisk uppfattning än vi; det är den som har samma tro och kultur som vi och den som inte har det.

Det typiskt kristna sättet att älska sin nästa är att tjäna:

 

“Den som är störst bland er skall vara de andras tjänare.”

 

Chiara fortsätter i sitt inlägg: “Vi ska ständigt eftersträva evangeliets första plats, genom att så långt som möjligt ställa oss till vår nästas tjänst. - - - Vad är det bästa sättet att tjäna? Det är att göra sig till ett med varje människa vi möter, känna i oss det som hon känner. Göra det till vårt, ty kärleken har gjort det till vårt. - - - Det vill säga att inte längre leva inkrökta i oss själva, utan försöka bära vår nästas bördor, dela hennes glädjeämnen.

Alla våra förmågor och positiva egenskaper, allt det som gör att vi kan känna oss ”stora”, är en omistlig chans att tjäna. Vår yrkeserfarenhet, våra konstnärliga talanger, vår bildning, men också vår förmåga att le och få andra att le, den tid vi har att erbjuda för att lyssna till den som grubblar eller lider, vår ungdomliga kraft, men också bönens kraft när de fysiska krafterna sviktar.

 

“Den som är störst bland er skall vara de andras tjänare.”

 

Denna evangeliets kärlek som är utan baktankar, kommer förr eller senare att väcka ett gensvar i medmänniskans hjärta, och förnya relationerna i familjen, i församlingen, på arbetsplatsen och i fritidsaktiviteterna, och lägga en grund för ett förnyat samhälle.

Hermez, en tonåring från Mellanöstern, berättar: ”En söndag när jag vaknade bad jag Jesus hjälpa mig att älska under hela dagen. Jag märkte att mina föräldrar redan hade gått till kyrkan och jag kom på att jag kunde städa medan de var borta. Jag försökte göra riktigt fint, och satte till och med blommor på bordet. Sen gjorde jag iordning brunch åt dem. När mina föräldrar kom hem blev de jätteglada. Vi åt tillsammans, och kunde samtala om många saker. Den lilla handlingen av kärlek lade grunden till en jättefin dag!”

 

Letizia Magri[1]             Jfr Matt 23:1-12 

Copyright © 2015 Focolarerörelsen i Sverige - All Rights Reserved.