chiara-160x122.jpg

Ord att leva
augusti 2019

”Ty, där er skatt är, där kommer också ert hjärta att vara” 

(Luk. 12:34) 

Läs mer...

Fången - men fri

Tillfrågad om jag kunde besöka en man på flyktingförvaret kände jag först spontant att jag egentligen inte hade tid. Jag skulle bara vara en helg i den staden och hade egentligen hoppats hinna träffa många gamla vänner. Jag minns inte om det var månadens Ord att leva "Ge, så skall ni få" (Luk 6:38) som fick mig att ta steget att ge lite grann av min tid - eller om det bara var en impuls att älska en medmänniska i en svår situation. Efteråt kände jag i alla fall att jag upplevt att detta ord verkligen är sant.

Vi hade aldrig träffat varandra, men John kändes omedelbart som en bror. I de dryga två timmarna vi satt i besöksrummet på flyktingförläggningen fick jag dela mycket av hans liv, hans tankar och förhoppningar. Åren han hade levt här i Sverige, affären han hade byggt upp, hans fru och framtidsdrömmarna. Men framförallt fick vi dela det djupaste och mest värdefulla: vår tro och livet som kristen. Visst var han rädd inför den förestående utvisningen och vad som kunde vänta honom i hemlandet. Men samtidigt var han trygg och helt säker på att Gud skulle vara med honom och beskydda honom även där.

Han hade hört och upplevt att det finns många människor i Sverige som inte tror på Gud. Ärliga, öppna och godhjärtade människor. Det smärtade honom djupt. Och han blev plötsligt allvarlig och sa: "Kan du förklara det för mig? Hur gör de för att kunna leva utan tro? Jag förstår inte det. Deras liv är så här litet" - och han visade med fingrarna - "så litet och begränsat. Jag har varit här på förvaret i en och en halv månad utan att få gå ut. Men det är de som är i fängelse - jag är fri!"

HL, Sverige

Copyright © 2015 Focolarerörelsen i Sverige - All Rights Reserved.