• 08-812 115 / 08-612 78 98
  • Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Dagens lösenord

Jag gör den andres behov till mina egna

Välkommen till

Focolarerörelsen i Sverige

Ord att leva - mars 2020

”Allt vad ni vill att människorna skall göra för er, det skall ni också göra för dem. Det är vad lagen och profeterna säger” (Matt 7:12)

Hur många gånger, i livets viktiga val, har vi letat efter en säker kompass, som ska visa oss vilken väg vi ska ta? Och, som kristna, har vi frågat oss vad sammanfattningen av evangelierna är, nyckeln till Guds hjärta och att leva som hans barn, här och nu?
Dessa Jesu ord erbjuder ett klart svar och är enkla att förstå och leva efter. Vi finner dem i Matteusevangeliet, där de är en del av den stora bergspredikan, i vilken Jesus lär oss hur vi ska leva det kristna livet fullt ut. Han sammanfattar själv hela sin undervisning i detta kärnfulla uttalande.
Idag när vi behöver uttalanden som är betydelsefulla, men korta och effektiva, kan vi ta emot detta ord, som en viktig tweet att komma ihåg i varje stund.

Ladda ner: Ord att leva färg Ord att leva svart-vit

”Allt vad ni vill att människorna skall göra för er, det skall ni också göra för dem. Det är vad lagen och profeterna säger” (Matt 7:12)

För att bättre förstå vad man ska göra för andra, inbjuder Jesus oss att ”ta på oss de andras skor”, precis som han gjorde, när han, för att älska oss blev människa.
Låt oss fråga oss vad vi förväntar oss av våra föräldrar, barn, arbetskamrater, regeringstjänstemän, andliga ledare: välkomnande, lyssnande, inkluderande, stöd i materiella behov, men också uppriktighet, förlåtelse, uppmuntran, tålamod, råd, vägledning, instruktion… Enligt Jesus förverkligar denna inställning, med de konkreta handlingar som följer av den, allt innehåll i Guds lag och det andliga livets hela rikedom. Det är ”den gyllene regeln”, en universell undervisning som återfinns i olika kulturer, religioner och traditioner, som mänskligheten har utvecklat på sin resa. Den är grunden för alla verkliga mänskliga värden, dvs sådana som bygger en fredlig samexistens, med rättvisa och solidariska, personliga och sociala relationer.

”Allt vad ni vill att människorna skall göra för er, det skall ni också göra för dem. Det är vad lagen och profeterna säger” (Matt 7:12)

Dessa ord uppmanar oss att vara kreativa och generösa, att ta initiativ till förmån för vem som helst, att bygga broar även till dem som inte är våra vänner, vilket Jesus själv sade och gjorde. Det kräver förmåga att gå ut ur oss själva och att på det sättet också vara trovärdiga vittnen om vår tro.
Så här uppmuntrar oss Chiara Lubich: ”Låt oss försöka. En dag tillbringad så är värd en livstid. […] En glädje vi hittills aldrig upplevt kommer att uppfylla oss. […] Gud kommer att vara med oss, eftersom han är med dem som älskar. […] Ibland kanske vi kommer att sakta ner och vi kommer att frestas att bli avskräckta, att sluta. […] Men nej! Fatta mod! Gud ger oss nåden. Vi kan alltid börja om. Genom att hålla ut kommer vi på sikt att se världen runt omkring oss förändras. Vi kommer att förstå att evangeliet skapar det mest fascinerande livet, tänder ljuset i världen, ger krydda åt vår existens och att det i sig har den princip som är lösningen på alla problem. Vi kommer inte att få frid förrän vi berättar om vår speciella upplevelse till andra: till vänner som kan förstå oss, till släktingar, till var och en som vi känner oss manade att berätta för. Hoppet kommer att återfödas” .

”Allt vad ni vill att människorna skall göra för er, det skall ni också göra för dem. Det är vad lagen och profeterna säger” (Matt 7:12)

Ramiro, en av dem som varit längst på sin arbetsplats, får veta att det ska komma nya kollegor.
Han frågar sig själv: ”Om jag gick in på det här kontoret för första gången, vad skulle jag då vilja se? Vad skulle få mig att må bra?” Han sätter igång med att skapa utrymme, leta efter fler skrivbord och engagerar andra kollegor. Tillsammans gör de i ordning nya, välkomnande arbetsplatser och nykomlingarna upplever en positiv atmosfär och en mer enad arbetsgemenskap.

1) Några exempel: ”Det du inte vill att någon ska göra mot dig, det ska du inte göra mot dem. Detta är hela Torah. Resten är kommentarer.” (Judendomen); ”Ingen av er är troende förrän han önskar sin bror det han önskar för sig själv.” (Islam); ”Skada inte andra på sätt som du skulle finna vara skadliga för dig.” (Buddhism). Jmf. http://www.aecna.org/Amicizia_Ebraico_Cristiana_di_Napoli/Regola_doro.html

Letizia Magri