• 08-812 115 / 08-612 78 98
  • Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Dagens lösenord

Vara i gemenskap

Välkommen till

Focolarerörelsen i Sverige

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat.

Välkommen till

Focolarerörelsen i Sverige

Brev från en vän i Filippinerna

Sedan drygt ett år tillbaka bor jag i staden Tagaytay nära Manila på Filippinerna. Här lever jag i en focolareby och hjälper bl a till som läkare på våra sociala centra för fattiga familjer.
I söndags (13 januari) hade plötsligt vulkanen Taal, bara drygt en mil från oss, sitt första utbrott på 40 år.

Askan som vulkanen slungade upp flera kilometer i luften har regnat ner i flera mils omkrets och klätt naturen, husen och vägarna i ett grå-svart damm som är skadligt att andas in. Flera gånger om dagen känns "vibrationer" i marken, små små jordbävningar.

Stora delar av befolkningen har lämnat staden och flyttat till släktingar och vänner eller till tillfälliga uppsamlingsläger tills faran är över. Men många är kvar, ffa de fattigaste, de som är för sjuka för att flytta eller inte vill lämna sina hus.

En del av oss, så även jag, har valt att stanna kvar här i Tagaytay för att finnas till för dem som kan behöva oss. Vi gör en stark erfarenhet tillsammans: att lita på Guds kärlek och omsorg mitt i en situation som präglas av osäkerhet (Kommer ett nytt utbrott? I så fall när? Blir det stort, blir det farligt för oss?). Att lita på varandra, lyssna på varandra och tillsammans försöka förstå vad Gud vill, stund för stund. Vi möter varje dag människor som behöver mat, husrum, mediciner och konkret hjälp. Men mest behöver de nog få känna att de inte är bortglömda, att vi har valt att stanna kvar här med dem, trots allt.

Helge Lockner