• 08-812 115 / 08-612 78 98
  • Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Lämna eller stanna?

Gemenskap berikas av att man delar med sig, inte bara av materiella ting utan också av tankar och frågor man har. När Focolarerörelsens ledningsgrupp med Maria ”Emmaus” Voce och Jesús Moran besökte Sverige för drygt ett år sedan, var det flera av Focolarevännerna i Norden som tog tillfället att samtala med dem. Här är ett utdrag ur dialogen mellan Elias Ajjan i Västerås och Maria Voce.

Fråga: Min fråga handlar om situationen som de kristna, som finns kvar i Syrien, upplever där. Räcker att vi ber för dem, att Gud ska skydda dem, eller ska vi råda dem att lämna landet?

Svar: Det här är en mycket svår fråga. Frågan är svår, därför att situationen i Syrien är svår. Vi som kristna önskar förstås att kristendomen finns kvar i landet. Tyvärr ser vi att andelen kristna minskar. Det är vi förstås ledsna över, för om man tänker sig att det till slut inte finns några kristna kvar i Mellanöstern, just i de länder där kristendomen föddes, vore det en stor förlust för mänskligheten. Det är den första aspekten av det. Sen finns det en till.

Det finns verkligen mycket svåra situationer man kan ställas inför, och man behöver ha modet att fråga Gud vad han vill att vi gör. Guds vilja är inte likadan för var och en. I en extrem situation, eller när det blir svårigheter för barnen - de kanske kallas in till militärtjänstgöring, eller det kanske inte verkar finnas någon framtid för dem - då är det en familjs ansvar att beakta allt detta.

Det viktiga är att inte döma någon. Var glad för dem som beslutar sig för att stanna, trots svårigheterna, och var glad också för dem som bestämmer sig för att lämna landet. För var och en finns det en Guds plan. Er familj t.ex. är inte längre i Syrien, ni är i Sverige nu. Men er familj är en skatt, som kan ge mycket till Sverige. Hur skulle vi kunna säga ”vad synd att de lämnade Syrien”? Det kan vi inte. Jag är säker på att svenskarna säger ”Välkomna!” till många sådana familjer! Vi är alltså glada att ni gav er av; och vi är glada för dem som har modet att stanna kvar, och vi stöttar dem.