• 08-812 115 / 08-612 78 98
  • Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Modet att ha saktmod

Italiens president Sergio Mattarella besökte Focolarerörelsens firande i Trento med anledning av 100-årsdagen av Chiara Lubichs födelse.

Man kan vara stark, mycket stark, även om man är saktmodig och öppen för andras åsikter. Sanningen att säga, som vi kan se av Chiara Lubichs liv, är det enbart så som man blir verkligt stark.”

Så avslutade president Mattarella sitt engagerade tal tillägnat Chiara Lubich, då han besökte Cadine utanför Trento den 25 januari. Han togs emot av över 600 personer från olika länder och flera tusen följde eventet via web-streaming.

President Mattarella sa även: ”Jag vill återkomma till två ting som Maria Voce sa nyss. Att i en ’tillitens kultur’ leva ’dialogens extremism’, är två värdefulla anvisningar. De öppnar de mänskliga sammanhangen och samhörigheten, och uppväger vars och ens brister i mötet med andra… Detta ända från rörelsens uppkomst, sedan det första focolaret, ända från samtalet och dialogen mellan medgrundarna. Bland dem finns Igino Giordani, som blev berörd av Chiara Lubichs tankar och i en av sina texter beskriver dem som ’rika på lärdom, på vishet, på eld.’ Jag hade förmånen att träffa Igino Giordani i min ungdom vid flera tillfällen - jag fascinerades av att han var så otroligt enkel och genuin... För den som kan tolka enheten, översätts den till syskonskap… Syskonskapet är ett universellt värde, som inte medger gränser eller åtskillnad. Chiara Lubich betraktade klokt nog syskonskapet också som en ’politisk kategori’… Ur Focolares anda av syskonskap har det uppstått ett teoretiskt och praktiskt bidrag till utvecklingen av ’Gemenskapsekonomin’… Om Gemenskapsekonomin växer, så ökar även jämlikheten, rättvisan och välståndet.”

Maria ”Emmaus” Voce kommenterade: ”Jag vill framhålla att president Mattarellas närvaro här understryker betydelsen och aktualiteten hos enhetens karisma, sykonskapets paradigm… Han underströk också Chiaras kapacitet - som hon också vägledde de sina i - att kunna ta emot, kunna lyssna och ge plats åt andra. Mattarella betonade att den som kan göra detta inte är svag utan stark, ja, den enda styrkan är just den att kunna ge plats åt andra.

Vidare Trentos borgmästare, Alessandro Andreatta: ”Mattarella har visat att han känner till Chiara Lubichs tankar mycket väl… Jag är glad att han underströk det som allt startade med, hennes tro. Han talade mycket om ekumenik, om religionsdialog och framförallt underströk han Chiara Lubichs sociala dimension.”