• 08-812 115 / 08-612 78 98
  • Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Ambulerande kyrkor

Bland de åtgärder som vidtas för att förhindra smittspridningen av coronaviruset förekommer i en del länder att kyrkor stängs och gudstjänster ställs in. I ett tal från 1975 delar Chiara Lubich sin vision om att kyrkan istället kan finnas överallt. I den tidsepoken väckte tanken på kommunismen och dess ambition att förhindra religionsutövning rädsla hos många människor, idag kan ett virus väcka rädsla. Men Jesus uppmanar oss att inte vara rädda.

Ambulerande kyrkor

Jesus har varit på denna jord, han har sett våra brister, hur små vi är, hur begränsade våra tankar är; han känner oss. Han är inte bara Gud, som i så fall skulle vara onåbar, han är människa... Det som kanske mest av allt har berört mig då jag fördjupat hans närvaro är detta: för honom räcker det lilla formatet - två eller tre; och där han är, formar han det verk som han har kommit till jorden för att forma: Kyrkan. Detta gav mig en enorm passion för att bygga tusen och åter tusen, miljontals kyrkor, som inte är gjorda av sten, utan av två eller tre församlade i hans namn över hela världen. I många frågor ni har ställt till don Foresi och mig talar ni om kommunismen, hur man ska överleva kommunismen, vad det kommer bli av kommunismen.

Vi har alltid sagt det sedan vi var små: det blir som det blir med kommunismen, men den kommer inte att lyckas förstöra dessa kyrkor. Jag vet även av erfarenhet att två personer som samlats brukar de lämna ifred, men folksamlingar upplöser de. I vissa länder kan de som samlas i större grupper fängslas. En grupp ungdomar inom Focolarerörelsen i Östeuropa satt en natt i häkte för att de möttes; men jag har ännu inte hört att två personer råkat ut för något. För oss är det tillräckligt för att bygga upp Kyrkan. Och när Kyrkan finns, sprider hon sin kraft. Kristus är verksam så som när han levde i Palestina, på olika sätt, vi vet inte hur. Kommer kommunismen att komma till Italien? Jag vet inte, det är möjligt, men jag är inte rädd. Varför? För att Jesus finns mitt ibland oss. Han kan komma in i fabrikerna, överallt, i alla institutioner, i alla skolor, överallt, och ingen kommer att se honom, men vi vet att han finns...

Kommer inte Jesus mitt ibland oss i dessa ambulerande kyrkor, som kan nå ut i hela världen, att utgöra själen i morgondagens värld? Är det kanske inte så att Gud tillåter denna invasion av ateism, men som även bygger upp något, för att göra så att alla de sanningar som kommunismen har använt och som har entusiasmerat många människor, återvänder till källan och därmed till Jesus? Och detta genom små saker, som Jesus som föds i ett stall; genom två eller fler. Två eller fler ungdomar, två eller fler kvinnor, en mamma och en son, en svärdotter och svärmor, två eller fler. Idén att med Jesus mitt ibland oss kunna bygga oändligt många kyrkor, det är den idé som är starkast för mig nu i dagarna, och jag vill förmedla den till alla er, så ni vet att vi har en rikedom som någon utomstående inte skulle förstå... Ni vet vad det innebär, för Jesus mitt ibland oss har lett er, Jesus mitt ibland oss har fört er framåt, det är han som har gett er ljus, det är han som har torkat era tårar, det är han som har lyft av era bördor, er ångest, skingrat frestelser, det är han, Jesus mitt ibland oss, vårt ljus. Jag skulle vilja förmedla vem han är och framförallt förmedla passionen som fyller mitt hjärta: att fylla mänskligheten, att i hela mänskligheten bygga dessa kyrkor. Jag säger inte att kommunismen behöver dra sig tillbaka, men den kommer att sublimeras och på så sätt kommer allt att tjäna som jordmån för Guds rike.

Chiara Lubich (1975)