• 08-812 115 / 08-612 78 98
  • Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Solidaritet som smittar

”Det handlar inte om att “jag är rädd för att bli smittad” eller “jag bryr mig inte”, det handlar om att ta hand om varandra. Jag bryr mig om dig. Jag håller avstånden för din skull. Jag tvättar händerna för din skull. Jag avstår från den där resan, konserten eller shoppingturen för din skull. Det här är möjligheten att omvandla en kris till ett växande i solidaritet.”

Orden kommer från en av Focolarerörelsens ungdomar och postades i sociala media för att uppmuntra till att ändra både mentalitet och agerande. Och exemplen är många - här är bara ett axplock:

Gloria från Hong Kong berättar hur tekniken är till hjälp för att hålla kontakten: “Vi möts via videokonferens för att förbli förenade under den här speciella perioden. Eftersom vi behöver hålla oss hemma mer nu, blir tiden som vi är tillsammans med familjen viktig för att lära känna vilka problem och svårigheter de har.”

Caritas Lee bor i Ulsan, Korea. Hon berättar om en insamling som gjordes i hennes universitet. ”Målet var att samla in 500,000 won (ca 4 500 kr). Det rörde sig om små donationer, så jag ville delta i insamlingen när jag tänkte på de 1595 personer som bekräftats smittade vid det tillfället. Men resultatet blev långt utöver det förväntade: 46 miljoner won samlades in (över 400 000 kr) som gick oavkortat till sjukhuset och vårddistriktet i Daegu, det mest drabbade området. Och det är inte det enda uttrycket för generositet. Många frivilliga läkare och sjuksköterskor arbetar gratis i sjukhuset. Det finns fastighetsägare som upplåter bostäder utan att ta ut hyra för dem, och andra som lagar mat och och tar med till de personer som inte kan lämna sina hem.”

Micaela Mi Hye Jeong skriver till oss från Gumi, också i Korea. “Vi håller på att tillverka 150 munskydd att dela ut där det mest behövs. Istället för att göra engångsmasker som sedan ökar miljöproblemen när de blir till avfall, ville vi tillverka dem av bomull som kan tvättas och återanvändas. Jag känner att det här värmer mitt hjärta istället för den köld som rädslan kan skapa.”

I Brasilien har Armando en firma verksam inom hälsosektorn som är ansluten till Gemenskapsekonomin. ”Den senaste tiden har priset på munskydd och desinfektionsmedel höjts med upp till 500%. Jag frågade mig själv hur jag kunde vittna om det jag tror på och lever för. Jag bestämde mig för att gå mot strömmen och sälja våra produkter till ett mycket lägre pris än våra konkurrenter. Mina medarbetare är också överens om den policyn.”

Lorenzo Russ