Skriv ut

Patrick van Bladel 1963 - 2020

Patrick van Bladel, sedan 2010 medlem av focolare-kommuniteten i Stockholm, somnade in mycket lugnt och fridfullt i sitt hem den 30 juli. Han bar sin sjukdom med mycket tålamod och tänkte hela tiden mer på dem omkring honom - familj, vänner och personal – än på sig själv. Många blev berörda av det lugn och den kärlek han utstrålade.

När han fick frågan hur han kunde leva så, trots sin sjukdom och vetskapen om att han hade en begränsad tid kvar att leva, svarade han: ”Jag känner mig som ett barn i Guds famn, i Marias famn. Ingenting kan skrämma mig.” Och vid ett annat tillfälle: ”Jag vet att allt är Guds kärlek till mig”.

Denna visshet, och vetskapen att människor i hela världen bad för honom, bar honom även genom den sista svåra tiden. Tack vare hjälpen från ASIH Ersta och hemtjänsten kunde Patrick bo kvar hemma ända till slutet och ta emot besök och hälsningar från många vänner.

Patrick hade givit hela sitt liv till Gud som ogift focolarin. Född i Belgien knöt han otaliga vänskapsband framförallt i Nederländerna, Sverige och Finland, men också med andra människor runtom i världen. Både inom Focolarerörelsen, i Kyrkan och på sitt arbete berörde han människor med sitt okomplicerade och kärleksfulla sätt att vara.

Vi som lärt känna honom upplever oss priviligierade att ha fått vandra en bit av vårt livs väg tillsammans med Patrick. Vi känner en tomhet nu när han inte är bland oss längre, men samtidigt är vi vissa om att Gud tog emot honom med öppna armar. Nu är det upp till oss att fortsätta att leva för den dröm som inspirerade hans liv, Jesu egen dröm: ”Att de alla skall vara ett” (Joh. 17:21).