• 08-812 115 / 08-612 78 98
  • Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Dagens ord

Velkommen til

Focolarebevegelsen i Norge

Månadens tanke - oktober 2021

Välj kärlek!

Vi har lärt känna kärleken, och vi är medvetna om att varje mänsklig erfarenhet utgör en del av den stora idén om universellt broderskap. På så sätt tar vi emot mänsklighetens och kosmos rop, och gör det till vårt. Vi behöver ge ett aktivt gensvar, där vi uppmärksammar varje behov och vittnar om hoppet i enheten.

Hur kan man då ta emot denna så starka idé i vårt personliga och dagliga liv?

Chiara Lubich föreslog att vi först och främst aldrig ska stanna upp enbart vid det yttre, det materiella. Då kan vi se hur livet - som kan verka som ett tygstycke där knutar och trådar är sammantrasslade med varandra i ett förvirrande mönster – har en annan verklighet: den fantastiska designen som kärleken väver utifrån vår konsekvens och trofasthet. Å andra sidan behöver vi tillitsfullt överlämna oss själva åt kärleken i varje ögonblick, både i stort och smått, och i de svåraste stunderna, som kan vara prövningar eller själva döden.

Låt oss alltså försöka leva så här, utan baktankar. Då kan vi få se att denna tillitsfulla överlåtelse är källa till outtömligt ljus och frid för oss och för många andra.

Ha tillit i svåra stunder, som O.L. från Guatemala berättar: "Jag arbetade som kock på ett äldreboende. I korridoren hörde jag en gammal kvinna be om hjälp. Reglerna på arbetsplatsen förbjöd mig att lämna köket, men jag gick ändå dit med omtanke och gav henne ett glas vatten. Hennes blick lyste upp. När hon hade druckit upp hälften tog hon mig i handen och bad mig att stanna hos henne i tio minuter. Jag förklarade för henne att jag inte kunde, eftersom jag riskerade att förlora jobbet. Men när jag mötte hennes blick, bestämde jag mig för att stanna hos henne. Hon bad mig att meditera tillsammans med henne. Sedan frågade hon om jag kunde sjunga något för henne. Jag sjöng en sång med orden: ‘Vi tar inte med oss någonting, bara kärlek.’ De andra boende tittade uppmärksamt på oss. Kvinnan var lycklig. Kort efter det, dog hon. Jag blev av med jobbet för att jag hade lämnat köket. Min familj som bor långt borta behöver min hjälp, men jag är tillfreds och glad eftersom jag tog hand om den här kvinnan, så att hon inte behövde möta den avgörande stunden i sitt liv ensam."

 

MÅNADENS TANKE, baserad på texter av Letizia Magri, startade i Uruguay i samband med dialog mellan människor med olika religiösa och icke-religiösa övertygelser vars motto är "att bygga dialog". Syftet med denna publikation är att bidra och främja det universella broderskapsidealet. MÅNADENS TANKE översätts för närvarande till tolv språk och distribueras i mer än 25 länder.