• 08-812 115 / 08-612 78 98
  • Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Dagens lösenord

Lita på Guds och dina bröders barmhärtighet

Välkommen till

Focolarerörelsen i Sverige

Ord att leva - juni 2021

Inte alla som säger "Herre, herre" till mig skall komma in i himmelriket, utan bara de som gör min himmelske faders vilja. (Matt 7:21)

Denna vers från Matteusevangeliet tillhör avslutningen av den stora Bergspredikan där Jesus, efter att ha förkunnat saligprisningarna, uppmanar sina lyssnare att upptäcka Guds kärleksfulla närhet. Som en konsekvens därav bör vi i Faderns vilja se vägen framför alla för att uppnå full gemenskap med honom, i himmelriket.

Inte alla som säger "Herre, herre" till mig skall komma in i himmelriket, utan bara de som gör min himmelske faders vilja.

Men vad är Guds vilja? Hur kan vi veta vad den är?

Chiara Lubich beskrev sin upptäckt på detta sätt: "... Guds vilja är Guds röst som oupphörligen talar till oss och bjuder in oss. Den är som en gyllene tråd, eller snarare ett gudomligt mönster som vävs genom hela vårt jordiska liv och bortom det. Den är Guds sätt att uttrycka sin kärlek till oss, en kärlek som önskar ett gensvar så att han får möjlighet att åstadkomma sina under i våra liv.

Guds vilja visar oss vad vi borde vara, den är vårt sanna jag, vårt fulla självförverkligande. Låt oss därför alltid, inför varje Guds vilja, oavsett om den är smärtsam eller glädjefull, upprepa: 'Låt det ske'. Vi kommer att upptäcka att dessa tre enkla ord är en mäktig drivkraft, som ett avstamp, för att göra det vi måste göra i kärlek, göra det perfekt och med total hängivenhet. Då kommer vi ögonblick för ögonblick att lägga den underbart vackra och unika mosaik av våra liv, som Herren alltid har tänkt för var och en av oss. Han som är Gud kan inte göra annat än det som är vackert, stort och oändligt. För honom har även den minsta sak, som en kärlekshandling, sin betydelse och skönhet, precis som de små och mångfärgade blommorna har sin betydelse i naturens gränslösa prakt". (1)

Inte alla som säger "Herre, herre" till mig skall komma in i himmelriket, utan bara de som gör min himmelske faders vilja.

Enligt Matteusevangeliet är lagen framför andra för den kristne barmhärtighet, vilken är uppfyllandet av varje tillbedjan och kärlek till Herren. Barmhärtigheten hjälper oss att öppna vårt förhållande till Gud, som är personligt och intimt, till en broderlig dimension, genom konkret handlande. Den hjälper oss att "gå ut" ur oss själva för att ge försoning och hopp till andra.

En grupp ungdomar från Heidelberg i Tyskland gav detta vittnesbörd: "Hur skulle vi få våra vänner att upptäcka att nyckeln till lyckan ligger i att ge av sig själv till förmån för andra?

Det var vår utgångspunkt när vi lanserade vårt initiativ med namnet "En timmes lycka". Idén var väldigt enkel: att göra en annan människa lycklig, åtminstone en timme i månaden.

Vi ville börja med dem som vi kände var i störst behov av kärlek, och överallt där vi ställde oss till förfogande öppnades dörrarna på vid gavel! Vi gick ut med några äldre rullstolsburna människor i en park, vi lekte med barn som låg inne på sjukhus eller sportade med funktionshindrade personer. Alla blev väldigt glada, men som aktionen utlovade: vi blev ännu gladare! Och våra vänner som vi hade inbjudit att delta? Först blev de nyfikna, och nu när de har försökt att göra andra människor lyckliga är de överens med oss: i samma stund man ger glädje, upplever man den själv.”

Letizia Magri

 

1 C. Lubich, telefonkonferens Collegamento, 27.2.1992