• 08-812 115 / 08-612 78 98
  • Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Dagens lösenord

Lita på Guds och dina bröders barmhärtighet

Välkommen till

Focolarerörelsen i Sverige

Ord att leva - Augusti 2021

De som gör sig själva små som det här barnet är störst i himmelriket. (Matt 18:4)

Vem är störst? Vem är mäktigast? Vem är ”vinnaren” i samhället, i kyrkan, i politiken eller på finansmarknaden?

Denna fråga påverkar våra relationer, de val vi gör och strategier vi använder oss av. Det är den dominerande logiken, som vi kanske omedvetet använder oss av när vi vill uppnå positiva resultat för dem omkring oss.

I dagens text låter evangeliet oss möta Jesu lärjungar. Efter att ha hört förkunnelsen om himmelriket vill de veta vad som krävs för att få vara huvudpersoner i det nya Gudsfolket: "Vem är störst i himmelriket?" Som svar gör Jesus, som så ofta, något helt oväntat: han placerar ett barn mitt i den lilla folkmassan. Och han åtföljer denna gest med otvetydiga ord:

De som gör sig själva små som det här barnet är störst i himmelriket.

Mot en mentalitet präglad av konkurrens och självtillräcklighet ställer Jesus de svagaste i samhället, de som inte har några viktiga uppgifter att skryta med och försvara; de som är helt beroende av andra och utan att tveka överlåter sig till andras hjälp.

Dessa ord vill dock inte uppmana oss till att bli passiva, till att sluta vara förutseende och ansvarsfulla. Nej, det handlar om att ta ett steg, medvetet och i full frihet. Jesus inbjuder oss nämligen att bli små, och det kräver vilja och beslutsamhet från vår sida för att vi ska lyckas ändra kurs på allvar.

De som gör sig själva små som det här barnet är störst i himmelriket.

Så här beskriver Focolares grundare Chiara Lubich ett 'evangeliets barn':

"... Ett barn överlämnar sig i fullkomligt förtroende till sin far och mor, barnet litar på deras kärlek. En sann kristen - precis som ett barn - tror på Guds kärlek, kastar sig i den himmelske Faderns armar och litar på honom helt och fullt. ... Barn är beroende av sina föräldrar i allt. Även vi 'evangeliets barn' är beroende av Fadern i allt: han vet vad vi behöver redan innan vi ber honom, och han ger oss det. Man kan inte erövra Guds rike, det måste tas emot som en gåva ur Faderns händer."

Chiara beskriver vidare hur ett barn överlåter sig helt till sin far. På samma sätt "överlämnar det 'evangeliska barnet' allt i Guds barmhärtighet. Det glömmer det förflutna och börjar ett nytt liv varje dag, öppen för Andens ingivelser och alltid kreativ.

Barn kan inte lära sig att prata på egen hand, de behöver någon att lära sig av. På samma sätt lär sig en Jesu lärjunge allt av Guds ord, ända tills den talar och lever enligt evangeliet".

Barn tenderar att imitera sina föräldrar. ”På samma sätt älskar evangeliets barn alla, för att Fadern 'låter sin sol gå upp över onda och goda och låter det regna över rättfärdiga och orättfärdiga'. Det är den förste som älskar, eftersom Fadern älskade oss när vi fortfarande var syndare. Det evangeliska barnet älskar utan att förvänta sig något tillbaka, eftersom den himmelske Fadern gör så." 1

De som gör sig själva små som det här barnet är störst i himmelriket.

Covid19-pandemin ställde Vicente och hans familj i Colombia inför stora utmaningar. Han berättar: "När utegångsförbudet började förändrades det dagliga livet plötsligt. Min fru och våra två äldre barn var tvungna att förbereda en examen på universitetet. Yngsta barnet hade det mycket svårt med distansundervisningen. Ingen i familjen hade tid att ta hand om någon annan.

Mitt i detta kaos insåg jag att detta gav mig en möjlighet att konkret leva detta nya liv 'enligt evangeliet'. Jag började städa, laga mat och förbereda måltiderna. Det som började som en kärlekshandling en dag, mångfaldigades under flera månader. Snart började även de andra hjälpa till. Tillsammans upplevde vi att evangeliets ord är sanna, och att en kreativ kärlek hjälper oss att lösa alla utmaningar."

Letizia Magri

 

1 Chiara Lubich, Ord att leva oktober 2003