• 08-812 115 / 08-612 78 98
  • Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Dagens lösenord

Lita på Guds och dina bröders barmhärtighet

Välkommen till

Focolarerörelsen i Sverige

Ord att leva - september 2021

Om någon vill vara den främste måste han bli den ringaste av alla och allas tjänare (Mark 9:35)

Lärjungarna hade en livlig diskussion med varandra när de vandrade på vägen med Jesus till Kafarnaum. Men när Jesus frågade dem vad de pratade om, vågade de inte svara honom, kanske för att de skämdes. Faktum var att de försökte fastställa vem bland dem som var störst.

Jesus hade flera gånger talat om sitt mystika möte med lidandet, men för Petrus och de andra var det för svårt att förstå och acceptera. I själva verket var det först efter upplevelsen av Jesu död och uppståndelse som de upptäckte vem han verkligen är: Guds Son som ger sitt liv av kärlek.

Det var för att hjälpa dem att på riktigt vara hans lärjungar, Jesus satte sig ner, och kallade dem till sig, för att avslöja den "sanna naturen” av det privilegium som evangeliet ger:

Om någon vill vara den främste måste han bli den ringaste av alla och allas tjänare

Trots deras svaghet och rädsla hade Jesus förtroende för lärjungarna och hade kallat dem att följa honom och dela med sig av sitt uppdrag ”att tjäna alla”.

Detta är också en uppmaning till oss idag, att hålla våra sinnen och hjärtan öppna, att känna igen och ta hand om andras behov och att vara aktiva i att bygga genuina mänskliga relationer. Det är en inbjudan att använda våra talanger till nytta för det gemensamma bästa, att börja om på nytt trots våra misslyckanden, varje dag. Det är en inbjudan att placera oss själva sist för att hjälpa varandra mot den enda möjliga framtiden: det universella broderskapet.

Om någon vill vara den främste måste han bli den ringaste av alla och allas tjänare

Chiara Lubich kommenterade detta Jesu ord och föreslog hur vi skulle kunna omsätta det i praktiken: "Det finns otaliga möjligheter i vardagen när vi, precis som Jesus, kan välja att placera oss sist. - Om vi har fått en viktig uppgift att slutföra, låt oss inte känna att vi är "förmer än andra", låt oss inte ge vika för stolthet och arrogans. Låt oss i stället komma ihåg att det viktigaste är att älska vår nästa. Låt oss dra nytta av den nya situationen för att tjäna andra bättre, utan att glömma vad som kan tyckas vara små saker som personliga relationer, enkla hushållsjobb, hjälp till våra föräldrar, eller t.ex. frid och harmoni i familjen, barnens uppfostran ... Ja, vad som än händer, låt oss komma ihåg att kristendomen betyder att älska och att ha en speciell kärlek till de minsta. Om vi lever så här - kommer vi att fortsätta bygga upp Guds rike på jorden, och Jesus har lovat att om vi gör detta kommer allt det andra också att ges till oss – såsom hälsa och materiellt överflöd – som vi i vår tur får dela med andra. Om vi gör detta blir vi till gudomlig försyn för så många människor."1

Om någon vill vara den främste måste han bli den ringaste av alla och allas tjänare

Skyddet av vårt gemensamma samhälle är en särskilt aktuell form av service som vi kan dela med så många människor runt om i världen. Det har varit ett starkt tema i det kristna vittnesbördet i många år. Låt oss särskilt komma ihåg att i början av september firar ett stadigt ökande antal kyrkor bönedagen för skapelsen. Vid ett av dessa tillfällen föreslog komuniteten i Taize denna bön: "Kärlekens Gud, när vi förblir i din närvaro, gör oss kapabla att förstå den oändliga skönhet i det som du har skapat, av allt som kommer från dig, ur din outtömliga medkänsla. Öka vår förståelse för andra och för hela skapelsen. Lär oss att upptäcka värdet i allt och gör oss till bärare av fred i den mänskliga familjen."

Letizia Magri

1 Chiara Lubich, Ord att leva, september 1985