• 08-812 115 / 08-612 78 98
  • Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Dagens lösenord

Lita på Guds och dina bröders barmhärtighet

Välkommen till

Focolarerörelsen i Sverige

Ord att leva - november 2021

Saliga de som håller fred, de skall kallas Guds söner (Matt 5:9)

Matteusevangeliet skrevs av en kristen som kom från en dåtida judisk bakgrund; därför innehåller den många uttryck som är typiska för judisk kultur och religionstradition.

I kapitel 5 presenteras Jesus som den nya Moses, som går upp på berget för att tillkännage kärnan i Guds lag: kärleksbudet. För att ge denna undervisning högtidlighet säger evangeliet oss att han satte sig ner, som läromästarna brukade göra.

Dessutom föregår Jesus med sitt eget exempel på budskapet. Detta är tydligast när han förkunnar saligprisningarna, som är hans eget livsprogram. De uppenbarar den kristna kärlekens radikala natur, med dess frukter av välsignelse och glädjens fullhet: sann salighet.

Saliga de som håller fred, de skall kallas Guds söner.

I Bibeln anger fred - Shalom på hebreiska - den harmoni som en person lever i förhållande till Gud, sig själv och sin omgivning; det används fortfarande som en hälsning för att önska någon livets fullhet. Fred är främst en gåva från Gud, men den är också beroende av vår efterföljelse.

Av alla saligprisningar framtonar den här som den mest aktiva och inbjuder oss att lämna en inställning av likgiltighet bakom oss och bli byggare av harmoni, som börjar med oss själva och de omkring oss, genom att använda vår intelligens, våra hjärtan och våra händer. Det kräver engagemang för att ta hand om andra och för att läka personliga och sociala sår och trauman orsakade av egoismen som splittrar. Ordet uppmuntrar oss att lyfta fram alla ansträngningar som försöker uppnå detta mål.

Jesus, Guds Son, fullbordade sitt uppdrag när han gav sitt liv på korset för att återförena människorna med Fadern och återställa syskonskapet på jorden. Därför liknar den som är en fredsmäklare Jesus, och ses liksom han som ett Guds barn.

Saliga de som håller fred, de skall kallas Guds söner.

Genom att följa Jesu fotspår kan vi också förvandla varje dag till en "fredsdag" genom att avsluta de små eller stora "krig" som ständigt utkämpas omkring oss. För att denna dröm ska gå i uppfyllelse är det viktigt att bygga nätverk av vänskap och solidaritet, för att ge en hjälpande hand men också för att ta emot hjälp.

Som Denise och Alessandro säger: "När vi träffades hade vi en riktigt bra relation. Vi gifte oss och i början var allt bra, våra barns födelse hjälpte också till. Efterhand började upp- och nedgångarna: allt var föremål för ständig diskussion och gräl. En dag föreslog ett par vänner att vi skulle delta i en kurs för par i svårigheter. Vi fann inte bara kompetenta och kunniga människor, utan en "familjernas familj" som vi delade våra problem med: vi var inte längre ensamma! Ett ljus tändes igen, men det var bara första steget. Hemma var det inte lätt och vi faller fortfarande ibland. Det som hjälper oss är åtagandet att börja om att hålla kontakten med dessa nya vänner så att vi kan gå vidare tillsammans."

Saliga de som håller fred, de skall kallas Guds söner.

Focolares grundare Chiara Lubich säger: ”Fred, Jesu fred, ber oss att få nya hjärtan och ögon att älska och betrakta alla som en kandidat för universellt syskonskap.”

Och hon tillägger: "Vi kan fråga oss om det även inkluderar de grälande grannarna, arbetskollegor som blockerar mina framsteg i karriären, medlemmar i ett annat politiskt parti, ett rivaliserande fotbollslag, människor av annan religion eller nationalitet än min? Ja, alla är mina syskon. Fred börjar här, i det förhållande som jag kan upprätta med var och en av mina medmänniskor.

Focolares medgrundare, Igino Giordani, skrev: ”Det onda föds i människans hjärta. Världen kommer att förändras om vi förändras... särskilt om vi lyfter fram det som förenar oss kommer vi att kunna bidra till skapandet av en fredsmentalitet och arbeta tillsammans för mänsklighetens bästa... Det är kärleken som vinner i slutändan eftersom den är starkare än allt annat. Låt oss försöka leva så här den här månaden, för att bli ’surdegen’ i en ny kultur av fred och rättvisa. Och vi kommer att se en ny mänsklighet återfödas i oss och runt omkring oss."

Letizia Magri