• 08-812 115 / 08-612 78 98
  • Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Dagens lösenord

Gör mot andra vad du vill att de skall göra mot dig

Välkommen till

Focolarerörelsen i Sverige

#DARETOCARE, Att våga bry sig!

COVID-vaccinet som en gemensam och global tillgång; att skriva under FN-avtalet mot kärnvapen; att implementera globala strategier för att ta emot flyktningar; vidare kommer frågor om rätt, samhällsekonomi och integral ekologi att vara huvudtema för den 25:e Veckan för en enad värld (1-9 maj 2021), ett internationellt event som ungdomarna i Focolarerörelsen organiserar, och som kommer att vara tillgängligt via streaming genom www.unitedworldproject.org, en flerspråkig kanal.

Det internationella huvudeventet kommer äga rum i Bryssel, Belgien, 7-9 maj, och Europaparlamentets talman David Sassoli kommer att delta i det internationella mötet.

Att bry sig som politisk handling och svar på miljöutmaningar

I hjärtat på årets evenemang finns kulturen ”att bry sig”, uttryckt i parollen #DARETOCARE, (att våga bry sig). Det är en kampanj för att väcka uppmärksamhet och uppmana till handlingar där ungdomar ser att vi tar initiativ till en bättre framtid genom att ha förmågan och mod att välja att bry sig även som ett politiskt uttryck, i meningen att vi ska stå till tjänst för alla människor och i alla sociala sammanhang.

Kampanjens första del har haft som syfte att rikta uppmärksamhet mot att vi som medborgare ska ”bry oss” och även fokusera på det politiska agerandet. Andra delen börjar just med Veckan för en enad värld 2021 och ska fokusera på att bry sig om planeten och omsorg om den, samt på den integral ekologins utmaningar.

Detta kommer bland annat att hända i år:

Den 2:a maj kommer “Politisk rörelse för enhet” i samband med sin 25-årsjubileum att hålla ett event on-line med ett ”Upprop för en ny kvalitet för politiken”

7-9 maj – Internationell kongress i streaming från Bryssel, Belgien, där medborgare och politiker kommer att kunna utbyta tankar och prata med varandra samt arbeta tillsammans: ett mötestorg on-line.

David Sassoli, Europaparlamentets talman, kommer den 7 maj att hålla i ett möte mellan några ungdomar som kommer att debattera om fred, politik, flyktingmottagande och ekologi.

Dessa personer kommer att delta i Veckan för en enad värld: nationalekonomerna Jeffrey Sachs, Sir Partha Dasgupta och Luigino Bruni; Simone Borg, professor i miljörätt och resurserrätt på Maltas Universitet; Lorna Gold, professor i miljö, hållbarhet och social rättvisa på National University of Ireland Maynooth (Irland); Catherine Belzung, professor i neurovetenskap på Universitetet i Tours (Frankrike); Pasquale Ferrara, ambassadör och diplomat; Giuseppe Gatti, domare i den Italienska ledningsgruppen mot maffia och terrorism; don Luigi Ciotti, grundaren av ”Libera” och djupt involverad i kampen mot kriminalitet och organiserad brottslighet som maffian.

 

PROGRAM

1 Maj  
Kl. 11-12 i varje respektive tidzon i världen ska man göra en virtuell stafett med en timmes sportsliga aktiviteter, lekar, utmaningar, erfarenhetsutbyten och engagemang för att tillsammans bygga en symbolisk regnbåge av enhet och fred. När timmen är slut lämnar man över stafettpinnen till nästa land. Ett antal ungdomar kommer att träffas utomhus.
Kl. 14:00 “Politisk rörelse för enhet” håller i samband med sitt 25-årsjubileum, ett event on-line med ett ”Upprop för en ny kvalitet för politiken”.
Kl. 15:00 Föreställningen “Loppianos första maj”, direktsändning från Focolarebyn i Italien, ett återkommande möte för tusentals ungdomar från hela Italien och resten av världen.
Kl. 21:00 Internationella gruppen Gen Verde i konsert ”A time for change”.
   
4 Maj  
Kl. 17:00 “Berättelser om sport från ett kvinnligt perspektiv” med Lucia Castelli, Maddalena Musumeci, Dona Neide, Patricia Furtado, organiserad av föreningen Sportmeet.
   
5 Maj  
Kl. 16:00 ”The Economy of Francesco”, ”Franciskus ekonomi”, ungdomar samtalar med den indiske nationalekonomen Sir Partha Sarathi Dasgupta.
   
6 Maj  
Kl. 19:00 Ny Stad presenterar ”Vi-rätten i COVID 19-tiden”, med Giuseppe Gatti, domare i den italienska ledningsgruppen mot maffia och terrorism; nationalekonomen Luigino Bruni, journalisten Gianni Bianco och don Luigi Ciotti, grundaren av ”Libera” och djupt involverad i kampen mot kriminalitet och organiserad brottslighet som maffian.
   
7 - 9 Maj Från Bryssel (Belgien) – Världsforum #daretocare.
7 Maj  
Kl. 12:00 Från Bryssel, “Dare To Care International Convention”, Kongressens öppningsshow. Ett samarbete med Sylvester Productions, med berättelser, praktiska tips, ideér och inspiration från hela världen för att ”våga bry sig”.
Kl. 13:00 Samtal mellan ungdomar och David Sassoli, Europaparlamentets president.
Kl. 14:00 The Economy of Francesco, Policies & Happiness and Care’s proposals
   
8 Maj  
Kl. 14:00 “A vaccine for all, a Common Good the whole world needs”, med Jeffrey Sachs, nationalekonom och essäist (USA), och Catherine Belzung, psykolog och professor i neurovetenskap på Tours Universitet (Frankrike).
Kl. 21:00 Konsert med den internationella gruppen Gen Rosso.
   
9 Maj  
Kl. 12:00 Från Bryssel, showen “#daretocare for People and the Planet”, i samarbete med teleproduktionsbolaget Sylvester Productions, för att starta den andra delen av kampanjen #datetocare, som kommer att fokusera på den integrala ekologins utmaningar, med erfarenheter och aktioner från hela världen för att dela inspiration.
Kl. 15:00 “Care and COP26” med Simone Borg, professor i miljö- och resursrätt på Maltas Universitet; Lorna Gold, professor i miljö, hållbarhet och social rättvisa på National University of Ireland Maynooth (Irland); Pasquale Ferrara, ambassadör och diplomat.

 

Chiara Lubich: