• 08-812 115 / 08-612 78 98
  • Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Att bygga upp en enad värld

Hur uppstod idén om en enad värld? Hur började detta enhetsäventyr? I samband med United World Week 1999 (Veckan för en enad värld) svarade Chiara Lubich på dessa frågor för ungdomarna i Focolare.

United World Week är en världsomspännande workshop som visar på berättelser, handlingar och initiativ som bidrar till att skapa broderskap, enhet och fred.

Hur började detta äventyr av enhet?

Kära ungdomar, det var inte jag som startade det. Det var Gud som ville att det skulle hända. Jag vet inte om du har hört talas om de speciella gåvor som Gud sänder till jorden då och då: de kallas karismer, nådegåvor.

Gud som upprätthåller historiens gång, skickar dessa gåvor i ett mycket specifikt syfte: att åstadkomma något gott. För att nå detta mål använder han till och med det som vi människor har gjort som inte är bra.

Gud som är kärlek, är den som skickar dem. Och många av oss här tror fullt och fast på honom.

En dag för många år sedan skickade han också en av sina karismer till oss. Genom det förstod vi att han hade en underbar plan för oss ungdomar på den tiden. Han hade en uppgift för oss, som nästan var ett uppdrag. Han ville att vi skulle verka hela våra liv så att alla skulle bli ett. För att uppnå detta väckte han en kärlek i våra hjärtan och också i många andra människors hjärtan.

Är detta en omöjlig dröm? En utopi?

Visst inte, för Jesus bad sin fader i himlen just för detta. Han bad till honom: ”att de alla ska vara ett” (Joh 17:21). Och hur kunde inte Gud Fadern lyssna på Sonen? De är Fadern och Sonen, en enda Gud.

Och så gick vi tryggt ut mot det målet och nu över hela världen är miljontals människor förenade, dvs. vuxna, ungdomar och barn, i nästan alla världens länder. Det är omöjligt att räkna hur många av oss som det finns nu!

Bland alla dessa människor finns det naturligtvis de som har en annan religion än vår, eller som inte tror på Gud. De har också den medfödda vänligheten i sina hjärtan som finns i varje människa. Därför färdas vi också med dem mot målet som är en universell familj, en enad värld.

Och om Gud är med oss, vem kan vara emot oss?

[...] om jag var en av er, skulle jag framför allt ta arvet som mitt, eftersom det redan finns. Jag skulle leva i solidaritet med alla de miljoner människor som redan är med på resan.

Då skulle jag försöka bidra till saken på två sätt.

Medan jag förblir trogen mot de som började denna rörelse och i solidaritet med alla de som har gått före oss, skulle jag föreslå att älska med ännu större passion, om det är möjligt, och att arbeta för att förstärka vårt nätverk i rörelsen, som nu täcker hela världen. Med andra ord skulle jag försöka öka vår styrka och antal. Då skulle jag också försöka vara uppmärksam på mänsklighetens brådskande behov och se vad som kan göras för att svara på dem.