• 08-812 115 / 08-612 78 98
  • Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Dagens lösenord

Gör mot andra vad du vill att de skall göra mot dig

Välkommen till

Focolarerörelsen i Sverige

Margaret Karrams appell för fred

Inför våldet som eskalerar i Israel, i Colombia, Myanmar och i flera afrikanska länder, riktar Focolares president en appell till Focolaregrupper runtom i världen om att ge dialog och bön en central plats i livet, som är vägar mot sann fred som alla kan tillämpa.

Vi kan inte undgå att höra de rop av smärta som i dessa dagar kommer från många håll av världen. Freden är åter i stor fara.

Jag syftar på de protester som utmynnat i våld i olika städer i Colombia sedan flera dagar, på folket i Myanmar som sedan flera månader lider och ännu inte ser någon utväg mot fred och frihet, på olika länder och områden i Afrika som av olika orsaker skakas av våld som tycks vara utan slut.

Och vad kan jag säga er om den situation som blossat upp igen i Jerusalem, i Haifa, i Gaza-remsan och många andra städer i det heliga landet i dessa dagar?

Det är en situation som jag lever på mitt eget skinn. Nyheterna om bomberna, dödsfallen som stiger från dag till dag smärtar mig oerhört, också för att det är det land där jag är född och uppvuxen.

Jag vill säga till er alla som lever mitt i dessa situationer av våld och ofta riskera livet, att jag är med er mer än någonsin! Jag ber varje dag om att bombningarna och våldet mellan grupper ska upphöra, att människoliv ska skonas och att freden åter kan bli det högsta goda för varje människa, varje folk och varje regering.

Denna jord med alla sina djupa sår men också stora rikedomar som är frukt av mångfalden av folk som bebor henne, har inpräntat i min själ vissheten om att bara dialogen, ibland också levd med hjältemod, bygger upp den sanna freden överallt i världen där den fattas. Det jag idag känner att jag vill göra är att inbjuda alla att återupptäcka att vi alla är syskon, barn till samma Fader, och inte låta oss övervinnas av hatet eller frestelsen att se bara sin egen synvinkel.

Vi engagerar oss tillsammans att återinföra försoning och dialog i centrum för våra tankar och vårt liv, livet i våra grupper och våra folk. En dialog med alla, ingen undantagen, som mobiliserar rättvis politik som tar emot och respekterar olikheter.

Hur som helst kan det finnas situationer som är så förtvivlade och extrema att det verkar omöjligt att finna en lösning, men vi har erfarit många gånger att kärleken alltid finner en ingång till medmänniskans hjärta. Det finns en text av Chiara Lubich som alltid gett mig hopp och mod och som jag vill dela med er:

"Om människorna kunde acceptera lidandet av kärlek, det lidandet som behövs för att älska, skulle det kunna bli det mäktigaste vapnet för att återge mänskligheten dess högsta värdighet: att känna sig inte så mycket som en samling folk vid sidan av varandra, ofta i konflikt med varandra, utan som ett enda folk, en familj".1

Låt oss hålla hoppet levande! Med förnyad ömsesidig kärlek mellan alla intensifierar vi bönen för dem som lider, för dem som mist livet, för dem som lever i ovisshet om morgondagen. Framförallt ber vi Gud om att ge oss det högsta goda för hela mänskligheten: fredens gåva, en rättvis och stabil fred.

Margaret Karram

Focolarerörelsens president

 

1 Chiara Lubich, La dottrina spirituale, Città Nuova Ed. 2009, sida 50.