• 08-812 115 / 08-612 78 98
  • Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Månadens tanke - november 2021

Att arbeta för fred

Att arbeta för fred är en inbjudan till att röra sig bort från likgiltighet och att bli byggare av harmoni. Vi måste börja med oss själva och dem omkring oss, genom att använda vår intelligens, våra hjärtan och våra händer. Det kräver en verklig vilja att ta hand om andra och att hela personliga och sociala sår och trauman orsakade av själviskhet. Det upp-muntrar oss att göra vad vi kan för att nå det målet.

Vi kan också förändra varje dag till en “fredens dag” genom att avsluta de små eller stora “krig” som ständigt utkämpas omkring oss. För att förverkliga den drömmen är det viktigt att bygga nätverk av vänskap och solidaritet, att erbjuda en hjälpande hand men också att ta emot hjälp.

Som Denise och Alessandro berättar: “När vi träffades hade vi en riktigt bra relation. Vi gifte oss och i början var allting bra: när barnen kom hjälpte det också. Allt eftersom tiden gick kom upp- och nedgångar; det fanns inte längre någon form av dialog mellan oss och och allting ledde till ständiga diskussioner och motsättningar. Vi beslöt oss för att fortsätta tilsammans, men vi fortsatta att göra samma misstag – ständigt missnöje och osämja. En dag föreslog några vänner att vi borde delta i en kurs för par med problem. Där mötte vi inte bara kompetenta och kunniga människor, utan en “familj av familjer” med vilka vi kunde dela våra problem. Vi var inte längre ensamma! Ett ljus tändes, men det var bara första steget. Hemma igen är det inte så enkelt och vi får ibland återfall. Det som hjälper oss är att börja varje dag med att ta hand om varandra och hålla kontakten med dessa nya vänner så att vi kan gå framåt tillsammans.”

Chiara Lubich säger: “Freden ber oss om nya hjärtan och ögon för att älska och se alla som kandidater för det universella broderskapet.”

Och hon tillägger: “Vi kan fråga oss själva om det inkluderar även de grälsjuka grannarna? Arbetskollegorna som blockerar min karriärutveckling? Medlemmar i ett annat politiskt parti eller ett rivaliserande fotbollslag? Till och med människor med annan religion eller nationalitet? Ja, alla mina medmänniskor. Igino Giordani skrev att ondska föds ur människans hjärta. Han underströk vidare att för att undanröja risken för krig är det nöd-vändigt att undanröja den anda av aggression, exploatering och själviskhet ur vilket krig uppstår och att återuppbygga ett samvete. Världen kommer att förändras om vi för-ändras…. särskilt om vi lyfter fram det som förenar oss. Vi kommer att bidra till att skapa en ny fredens mentalitet och arbeta tillsammans för mänsklighetens bästa…. Det är kärleken som vinner i slutänden eftersom den är smartare än allt annat. Låt oss försöka leva så under denna månad, att ge växtkraft till en ny kultur av fred och rättvisa. Vi kommer att se en ny mänsklighet födas i oss och runt omkring oss.”

 

MÅNADENS TANKE, baserad på texter av Letizia Magri, startade i Uruguay i samband med dialog mellan människor med olika religiösa och icke-religiösa övertygelser vars motto är "att bygga dialog". Syftet med denna publikation är att bidra och främja det universella broderskapsidealet. MÅNADENS TANKE översätts för närvarande till tolv språk och distribueras i mer än 25 länder.