• 08-812 115 / 08-612 78 98
  • Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Dagens lösenord

Gör gott även när det kostar på

Välkommen till

Focolarerörelsen i Sverige

VUD – VärldsUngdomsDagen

Den 23 oktober, på Petersplatsen i Rom, skrev påven Franciskus in sig till VUD – Världsungdomsdagen, tillsammans med tre ungdomar från Portugal: på detta sätt har anmälningen öppnats för ungdomar från 16 till 30 år till det stora evenemang som ska äga rum i Portugal, från och med den 1 till och med den 6 augusti 2023.

Man brukar säga att VUD är ett initiativ av påven Johannes Paulus II, men han hävdade alltid att det var ungdomarnas idé i stället: de tog verkligen med överraskande entusiasm emot den första inbjudan redan 1986, och visade att de ville samlas, dela sina erfarenheter och frågor, lyssna på ord om tro, spana tillsammans mot framtiden och förnya sin föresats om att bidra till en bättre värld.

Cirka en miljon ungdomar från hela världen förväntas komma till Lissabon för att delta i det som blir den 37:e VUD, med årets tema Maria gav sig i väg i hast (Luk 1:39): "Kära ungdomar - skriver påven Franciskus - det är dags att ge sig av i hast mot konkreta möten, mot ett verkligt välkomnande av dem som är annorlunda än vi, det som hände mellan den unga Maria och den äldre Elizabeth". Bara på detta sätt - tillägger påven Franciskus - "kommer vi att övervinna avståndet mellan generationer, mellan sociala klasser, mellan etniska grupper, mellan grupper och kategorier av alla slag - och till och med övervinna krig".

Ungdomarna är inbjudna att vara modiga missionärer utan gränser, låta sig bli utmanade av evangeliet, och ta vidare det glada budskapet till alla, utan gränser. Redan från början var tanken att dessa möten i sig själva skulle vara inkluderande, en öppen dörr till möte med Gud: kristna från olika kyrkotraditioner, samt nya i tron eller bara nyfikna.

Focolarerörelsen är engagerad i förberedelserna, både lokalt i Portugal och med ett internationellt team som är baserat i Gen-centret i Castelgandolfo (Rom); Genverde har också redan bokat att de ska närvara med sin musik! En grupp ungdomar från Focolare Sverige ska också delta (för mer info kontakta Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.). Men det finns många sätt att ”vara med” utan att resa till Portugal: några har redan bildat bönegrupper som stödjer ungdomarna i bön, och andra har stött olika initiativ för att samla pengar, som till exempel en loppis i september. Stay tuned!

En grupp ungdomar från Focolare Sverige ska också delta, och första informationsmötet för alla intresserade är torsdagen den 17 november, kl. 18.00 i det kvinnliga focolaret på Östrandsvägen 35 om du kommer på plats, kl. 18.45 om du deltar på distans (för länk och mer info kontakta Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.).

För mer info om resan från Sverige, se https://www.katolskakyrkan.se/i-sverige/ungdomspastorala-teamet/varldsungdomsdagen. Den internationella hemsida för VUD är https://www.lisboa2023.org/en/.