• 08-812 115 / 08-612 78 98
  • Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Dagens lösenord

Gör gott även när det kostar på

Välkommen till

Focolarerörelsen i Sverige

Focolares ”gemenskaps-balansräkning”

Focolarerörelsen har publicerat en redogörelse, ”gemenskapsbalansräkning” för perioden 2020–2021, ett informationsverktyg för att kommunicera de viktigaste åtgärderna och åtagandena i rörelsen runt om i världen. Det är ett detaljerat dokument som är användbart för alla, för att leva och gå tillsammans i riktning mot att förverkliga enhet och broderskap.

För första gången någonsin publicerar Focolarerörelsen en uppdragsredogörelse och har beslutat att göra det mot bakgrund av denna tids kris och osäkerhet i efterdyningarna av pandemin och i de öppna såren från de många konflikterna runt om i världen. Men det verkar som att det är just när de största och mest allomfattande problemen dyker upp som en känsla av sant syskonskap och solidaritet uppstår bland människor.

Därför, snarare än att vara en enkel rapport, syftar dokumentet till att ge läsaren en redogörelse över Focolarerörelsens aktiviteter och initiativ och lyfta fram vad som skapar enhet och vad som fortfarande behöver förbättras. Redogörelsen lägger särskild vikt vid det nyckelbegreppet: gemenskap.

Den livsstil som rörelsen förordar bygger på det personliga beslutet att omsätta kärleken i praktiken, vilket är förankrat i evangeliet. En kärlek som - med Chiara Lubichs (1920–2008), Focolarerörelsens grundares, ord - innebär att älska alla, vara den första som älskar, "sätta sig in i den andre", på ett sådant sätt att denna kärlek sträcker sig ut tills den blir ömsesidig, och når fram till att bli gemenskap.

I detta perspektiv syftar dokumentet till att belysa effekterna av själva gemenskapen, av vad man har och är, genom ett frivilligt delande. Samtidigt vill det vara ett verktyg som öppnar för dialog och gemenskap, som president Margaret Karram sa i sitt inledningsanförande:

"Det är med denna känsla som jag vill erbjuda det till er alla så att det också kan bli ett redskap för dialog, för att bygga broar och sprida en kultur och utöva syskonskap. Det ligger mig så varmt om hjärtat att vi kan lära oss att leva denna gemenskap, leva detta utbyte bättre och bättre, i en relation av ömsesidighet som gör oss till systrar och bröder och främjar en autentisk familj där mångfald berikar oss och knyter oss samman i en harmonisk enhet."

För att läsa ”gemenskaps-balansräkningen” på italienska klicka här. Texten håller på att översättas till andra språk och kommer att publiceras inom kort.