• 08-812 115 / 08-612 78 98
  • Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Dagens lösenord

Gör gott även när det kostar på

Välkommen till

Focolarerörelsen i Sverige

Danilo Zanzucchi

En av de första gifta focolarinerna och medgrundare av rörelsen Nya familjer, Danilo Zanzucchi, dog i stillhet den 16 november 2022 vid 102 års ålder i sitt hem i Grottaferrata (Rom), omgiven av sin fru Anna Maria, deras fem barn (Chiaretta, Michele, Mariannita, Giovanni och Francesco) och några av deras 12 barnbarn.

Danilo var den äldste sonen till en respekterad familj från Parma (Italien). På sina resor till Milano för att arbeta med de första konstruktionerna han designade mötte han enhetens karisma genom Ginetta Calliari, en av Chiara Lubichs första följeslagare. Han var redan en ivrig katolik, engagerad i politiken och stiftspresident för den italienska katolska universitetsfederationen och därefter för Män av Katolsk Handling.

Effekten av karisman fick honom att engagera sig än mer för Gud och att vilja basera sitt liv på att leva evangeliet. Anna Maria, hans fästmö delade detta val. Runt dem föddes den första kommuniteten i Parma. De lockades starkt av den innovativa pionjärandan som instiftats av Igino Giordani.

De bestämde sig för att lämna den lovande karriären som ingenjör och privilegierna av ett bekvämt liv för att flytta med sina då fyra barn till Rom, och leva som en Focolare-familj och ägna sig på heltid åt Focolarerörelsen.

Ett av Danilos första uppdrag var färdigställandet av byggnaden i Rocca di Papa som var avsedd att bli Mariapolis Center och senare rörelsens internationella högkvarter. Han började sedan arbeta för Città Nuova förlag.

Han arbetade nära Chiara och spelade en stor roll i formandet av generationer efter generationer av gifta par från olika kontinenter som, liksom han, ville följa i Giordanis fotspår. 1980 blev Anna Maria och han inbjudna som revisorer till synoden gällande Familjen och 1981 bad Chiara Lubich dem att vara en del av rörelsens centralråd, i rollen som samordnare för Nya familjer över hela världen.

På 1980-talet fick de också en påvlig utnämning som rådgivare och därefter som medlemmar av Vatikanens departement för familjer. På grund av dessa ansvarsområden träffade Danilo och Anna Maria påven Wojtyla flera gånger. De dök också upp på TV i Italien och i världsomspännande sändningar för att dela med sig av sina erfarenheter och sitt arbete till Familjens tjänst.

Under Benedictus XVI: s tid ökade deras samarbete med Heliga stolen till den grad att han bad dem skriva texten till Korsets väg (2012) som ägde rum vid Colosseum och över vilken han presiderade.

Danilo fick många talanger som han förvaltade på ett mycket fruktbart sätt. Hans långa liv är en lovsång till Gud utsträckt genom tid. Hela Focolarerörelsen, i synnerhet ”värden för gifta focolariner” och den myriad av familjer från hela världen, för vilka han var ett exempel, en förtrogen, en älskvärd och säker referenspunkt, är djupt tacksamma för honom och hyllar hans mänsklighet.

Han var en gigant av rättfärdighet, ömhet, enkelhet och visdom.

Tack Danilo för att du fortsatte att vara det evangelikala barnet som lyste genom ditt väsen, dina ord, din utsökta humor, dina målningar, de otaliga teckningarna som du improviserade (ofta på pappersservetter) och som gav glädje åt oss alla.

Anna och Alberto Friso