• 08-812 115 / 08-612 78 98
  • Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Dagens lösenord

Gör gott även när det kostar på

Välkommen till

Focolarerörelsen i Sverige

Kyrkornas världsråd tar emot Focolare

Kyrkornas världsråd tar emot Focolaregemenskapen, med ömsesidigt åtagande att "hålla händerna" och vandra tillsammans

Kyrkornas världsråd (KV) var värd för Focolarepresidenten Margaret Karram, medpresidenten Jesús Moran och andra medlemmar i Focolaregemenskapen den 28 november, med en guidad rundtur i det ekumeniska centret där man diskuterade enhet, försoning, interreligiöst brobyggande, Faith and Order (en kommission inom Kyrkornas världsråd, reds. anm) och kommunikation, samt andra frågor av intresse.

KV: s tillförordnade generalsekreterare Rev. Prof. Dr Ioan Sauca uttryckte sin uppskattning över de många tidigare samarbetena mellan KV och Focolare, senast vid Focolares deltagande vid KV: s 11:e generalförsamling i Karlsruhe.

Sauca sa att KV ser betydelsen av samarbete och ömsesidigt stöd mellan KV och Focolare för att tjäna tillsammans under det nya paradigmet Pilgrimsfärd för rättvisa, försoning och enhet.

"Kristna från olika kyrkor som tillhör Focolare har varit en del av delegationer från sina respektive kyrkor och i andra funktioner vid KV:s generalförsamlingar", konstaterade Sauca som sammanfattade en lång historia av samarbete mellan de två grupperna.

"Ditt engagemang för att främja dialogen mellan kristna, judar och muslimer samt ditt engagemang i en hållbar dialog mellan israeler och palestinier är inspirerande för den världsvida Focolarerörelsen och andra", säger Sauca.

Personal från KV och representanter från Focolarerörelsen diskuterade också tidigare och framtida samarbetsområden och delade med sig av sina erfarenheter relaterade till enhet och ekumenik.

Karram delade sina varmaste hälsningar och uttryckte stor glädje över att besöka KV, 20 år efter det senaste besöket av Focolares grundare Chiara Lubich.

"För tjugo år sedan kom Chiara Lubich, grundare av Focolarerörelsen hit på inbjudan av den dåvarande generalsekreteraren Konrad Raiser och professor Ioan Sauca", säger Karram. "Jag är mycket tacksam över att vara med er alla här i dag för att fira detta jubileum. Jag prisar Gud för jag är medveten om att jag går på mark som jag håller helig."

Karram försäkrade KV om Focolarerörelsens vilja och förmåga att fortsätta att vandra tillsammans. "Jag vill lägga till - att inte bara gå tillsammans – utan vi måste hålla varandra i handen – inte bara gå tillsammans utan verkligen hålla varandra i handen, sida vid sida. Det vill jag lova."

Rev. Prof. Dr Jerry Pillay, KV:s tillträdande generalsekreterare, berömde de många sätt på vilka Focolaregemenskapen och KV har utbytt idéer och insikter genom åren. "Vårt samarbete har varit på flera olika nivåer", sa han.